• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to footer

Hemvärnets Musikkår Göteborg

Hemvärnets Musikkår Göteborg/Göteborg Symphonic Band

  • START
  • OM OSS
    • Om orkestern
    • Om dirigenten
    • Sextetten ”I Beredskap”
  • MUSIK
    • Inspelningar
    • Tidigare spelningar
  • KÄNSÖKURSEN
  • PROMS
  • KONTAKT
  • INTERNT

Om orkestern

Musikalisk profil

Orkestern har sina rötter i den militär­musikaliska traditionen i Göteborg (orkestern startade sin verk­sam­het redan 1941) och en betydande del av verk­sam­heten är fortfarande i form av militär­musik vid exempel­vis stats­besök, militära upp­vis­ningar, högvakter på slottet etc, både här i Sverige och utomlands. Vi uppträder i dessa sammanhang under namnet Hem­värnets musikkår Göte­borg. Som Hem­värnets musik­kår Göte­borg ingår vi i Göteborgs garnison, och ser oss själva som en viktig länk i en flera hundra år gammal tradition av militär­musik i Göte­borg.

Göteborg Symphonic Band, vårt civila ansikte, anses av många som en av de allra bästa symfoniska blåsorkestrarna i Norden. Med sina cirka 55 musiker är det definitivt en av de största. Instru­ment­er­ingen i ett Symphonic Band ut­går från symfoni­orkesterns blås- och slag­verks­sektioner, som sedan byggs ut i stäm­morna med saxofon­sektion, eufonium, kor­netter, ess- och bas­klari­netter samt kontra­bas.

Orkestern består av cirka 55 fritids­musiker med en bland­ning av ama­törer, musiklärare och musiker. Orkestern genomför cirka 30 konserter och 50 repe­ti­tioner per år. Genom åren har flera av orkes­terns medlemmar med­verkat i Arméns Musikkår, Arméns Trumkår och RUM:s Blåslandslag.

Promskonserten är orkesterns största arrange­mang under året, men orkes­tern framträder även vid en rad andra till­fällen under året och ger bland annat vår­konsert och jul­konsert varje år. Orkestern är även flitigt anlitad i inter­nationella sammanhang, med turnéer senaste åren till bland annat St Peters­burg, Italien, Irland, Tyskland och Frankrike.

2019 erövrade musikkåren en guldmedalj vid SM i blåsmusik med 88 poäng utav 100 möjliga.

Kortfattad historik

Hem­värnets Musikkår Göteborg bildades 1941 av dåvarande chefen för konst­museet i Göteborg, professor Axel Romdahl. Orkestern har fram till i början av 1970-talet bedrivit verk­sam­het som en tradi­tionell militär musikkår. Därefter omdanades orkestern under ledning av orkesterns tidigare diri­genter, Olof Jönbrink (1970 – 1974) och Birger Jarl (1974 – 1985) till vad den är idag, en sym­fonisk blås­orkester och i samband med detta antogs även ett ”civilt” namn, Göteborg Symphonic Band.

Under 1980-talet befäste orkestern sin position som en av de ledande ama­tö­rorkest­rarna i Norden. Detta kröntes med ett första pris vid Nordiska Mäster­skapen för blås­orkestrar i Drammen 1982 samt ett SM-tecken 1984. Vidare har orkestern fått äran att representera Sverige vid fyra inter­nationella konferenser för blås­musik i WASBE:s regi, 1981 i Manchester, 1983 i Skien, 1997 i Schladming och 2007 i Killarney.

Vid den svenska flottans första officiella besök i Kaliningrad 1996 fick orkes­tern det hedersamma uppdraget att följa med min­fartyget HMS Visborg och deltaga i jubileet av den ryska flottan som firade 300 år. Med anledning av Hem­värnets 60-årsjubileum deltog orkestern vid Swedish Army Tattoo 2000 i Globen som en av fem hemvärns­­orkestrar i en samman­slagen musik­kår. Vidare har konsert­resor före­tagits till England, Belgien, Holland, Frankrike, Ungern, Norge, Danmark, Finland, Tjeckien, Tysk­land och Irland.

Orkestern har ett omfattande notbibliotek med en bred repertoar, allt ifrån traditionell blås­musik, marscher och militär ceremonimusik, till varierande underhållnings­musik, transkrip­tioner av klassiska mästerverk och nyskrivna original­verk.

Sedan 1978 svarar orkestern under en helg per år för musiken vid högvakts­avlösningen vid Stockholms slott. I samband med detta har konserter givits på Skansen, Hassel­backen, Armémuseum och i Storkyrkan. Vidare organi­serar orkestern sedan 1975 en årlig konsert i Göteborgs Konserthus. De senaste åren under temat PROMS med gästartister av hög klass som Bengt Hallberg, Lars Roos, Putte Wickman, Robert Wells, Tommy Körberg, Lotta Engberg, Roger Pontare, Tripple & Touch, Sanna Nielsen, Carolina Sandgren, Charlotte Perrelli, Johnny Logan, Gunhild Carling, Wille Crafoord och LaGaylia Frazier. Läs mer på vår Promssida.

Orkestern medverkar flitigt i Göteborgs musikliv och har framträtt vid evene­mang som Gothenburg Horse Show, VM i friidrott, Svenska Flaggans dag, militära ceremonier i Västra Sverige, kyrko­konserter och under­håll­nings­kon­serter på Liseberg.

Lennart Larsson
Lennart Larsson

Vill du veta mer om vad vi har gjort? I arkivet finner du en kortfattad av orkesterns verksamhet genom åren. 2006 gick musikkårens nestor Lennart Larsson igenom orkesterns historia och sammanfattade resultatet i en bok, Musiken vid Göteborgs garnison. Boken tar även upp andra delar av försvarsmusikhistorien i Göteborg. I samband med 75-årsjubileet 2017 skrev Lennart en festskrift om orkesterns fortsatta verksamhet under åren 2006 – 2016. Du hittar skriften här!

Utlandsspelningar genom åren

2017, Frankrike
deltagande i Festival International de Musiques Militaires de Saumur.

2016, Frankrike
deltagande i den 39:e militärmusikfestivalen i Albertville.

2014, Tyskland
efter inbjudan deltagande i 52. Großkonzert der Bundeswehr i Beethovenhalle i Bonn tillsammans med Heeresmusikkorps 1 från Hannover.

2011, Ryssland
efter inbjudan deltagande i militärmusikfestival i Sankt Petersburg.

2010, Italien
deltagande i den 19:e internationella militärmusikfestivalen i Modena.

2009, Finland
högvakt och Finlandsturné med bl.a. konsert i Tempelplatsens kyrka

2007, Irland
inbjudan till WASBE:s internationella blåsmusikkonferens i Killarney.

2005, Tyskland
inbjudan att göra en samkonsert med Marinemusikkorps Ostsee i Beethovenhalle i Bonn i samband med tyska Bundeswehrs 50-årsjubileum.

2001, Danmark
jubileumsturné med konserter i Ålborg och Hjørring.

2000, Finland
tredagarstripp till Helsingfors med tre konserter på Ensplanad-estraden och på Borgbacken, som är Helsingfors motsvarighet till Liseberg.

1997, Österrike
inbjudan till WASBE:s internationella blåsmusikkonferens i Schladming.

1996, Danmark
turné till Köpenhamn med konsert på Kastellet.

1996, Ryssland
militärt hedersuppdrag att representera den svenska marinen vid ryska flottans 300-årsjubileum i Kaliningrad. En oförglömlig turné!

1994, Tyskland
en sommarturné i tryckande värme till Hannover-trakten.

1991, Tyskland/Tjeckoslovakien
en veckas jubileumsturné med sammanlagt elva konserter i Rostock, Teplice, Prag samt den anrika kurorten Karlsbad.

1989, Holland/Belgien
konsertresa i samband med WASBE-konferens och blåsmusiktävlingar i Kerkgrade, bl.a. gav kåren en konsert på Grande Place i Bryssel.

1987, Danmark
resa till Köpenhamn och utomhuskonsert på Kastellet.

1986, Ungern
turné till Debrecen för deltagande i en Bela Bartok-festival och därefter till Budapest, där konsert gavs intill Mattiaskyrkan.

1985, Danmark
kortturné till Köpenhamn, där konsert gavs bl.a. på Kastellet.

1984, Frankrike
sommarturné med konserter i Deauville-Trouville och Paris, bl.a. i Luxembourg-trädgården och framför Notre Dame på franska nationaldagen.

1983, Norge
inbjudan att delta i WASBE:s internationella blåsmusikkonferens i Skien.

1982, Norge
deltagande i Nordiska mästerskapen för blåsmusik i Drammen, där kåren erövrade ett första hederspris och även samkonserterade med H.M. Kongens Garde.

1981, England
inbjudan att delta i the First International Conference for Symphonic Bands and Wind Ensembles i Manchester samt utbyte med the Manchester Police Band.

1980, Danmark
inbjudan att ‑ra 30-årsjubileum med hemvärnsmusikkåren i Hjørring.

1979, England
semesterturné till London med fyra konserter och performance rehearsal med the Hendon Band.

1978, Norge
militärt uppdrag att tillsammans med rikshemvärnschefen och fallskärmsjägarskolan representera den svenska armén vid norska härens 350-årsjubileum i Oslo.

1976, Holland
militärt uppdrag att representera vid det svenska deltagandet i den internationella fyradagarsmarschen i Nijmegen.

1975, Österrike
turné till Wien i samband med ett Johann Strauss-jubileum.

1972, Österrike
på inbjudan av kulturrådet i Salzburg gavs mycket uppskattade konserter i Badgastein, Salzburg och Bad Hofgastein.

1963, Danmark
hedersuppdrag att representera vid Sveriges Dag på varumässa i Ålborg.

1959, Danmark
musikkårens första utlandsturné där en friluftskonsert gavs i Ålborg.

Footer

Snabblänkar

Känsökursen

Utgiven musik

Sociala kanaler

Facebook

Instagram

Youtube

Spotify

Kontakta oss

Kontakta styrelsen

Kontakta sextetten ”I Beredskap”

Om orkestern

Hemvärnets Musikkår Göteborg är en stor symfonisk blåsorkester som bland annat genom­för stats­cere­moni­ella spelningar, så som att spela under vakt­­av­lös­ningar på Kungliga slottet i Stock­holm och spelar på internationella uppdrag.

Vi spelar även på hemma­plan i Göteborg, och ger ofta konserter under vårt civila namn, Göteborg Symphonic Band. Läs mer.

Copyright © 2025 Hemvärnets Musikkår Göteborg