Orkestern

___________________________________________________________________________________

Om oss

 

Orkestern har sina rötter i den militärmusikaliska traditionen i Göteborg (orkestern startade sin verksamhet redan 1941) och en betydande del av verksamheten är fortfarande i form av militärmusik vid exempelvis statsbesök, militära uppvisningar, högvakter på slottet etc, både här i Sverige och utomlands. Vi uppträder i dessa sammanhang under namnet Hemvärnets Musikkår Göteborg. Som Hemvärnets Musikkår Göteborg ingår vi i Göteborgs garnison, och ser oss själva som en viktig länk i en flera hundra år gammal tradition av militärmusik i Göteborg.

Göteborg Symphonic Band, vårt civila ansikte, anses av många som en av de allra bästa symfoniska blåsorkestrarna i Norden. Med sina cirka 55 musiker är det definitivt en av de största. Instrumenteringen i ett Symphonic Band utgår från symfoniorkesterns blås- och slagverkssektioner, som sedan byggs ut i stämmorna med saxofonsektion, eufonium, kornetter, ess- och basklarinetter samt kontrabas. Göteborg Symphonic Band leds av Anders Lundin som till vardags är eufonist i Göteborg Wind Orchestra.

 

 

Promskonserten är orkesterns största arrangemang under året, men orkestern framträder även vid en rad andra tillfällen under året och ger bland annat vårkonsert och julkonsert varje år. Orkestern är även flitigt anlitad i internationella sammanhang, med turnéer senaste åren till bland annat St Petersburg, Italien, Irland, Tyskland och Frankrike.

 

© Hemvärnets Musikkår Göteborg 2016