Historia

___________________________________________________________________________________

Historia

 

Hemvärnets Musikkår, Göteborg bildades 1941 av dåvarande chefen för konstmuseet i Göteborg, professor Axel Romdahl. Orkestern har fram till i början av 1970-talet bedrivit verksamhet som en traditionell militär musikkår. Därefter omdanades orkestern under ledning av orkesterns tidigare dirigenter, Olof Jönbrink (1970 – 1974) och Birger Jarl (1974 – 1985) till vad den är idag, en symfonisk blåsorkester och i samband med detta antogs även ett "civilt" namn, Göteborg Symphonic Band.

Under 1980-talet befäste orkestern sin position som en av de ledande amatörorkestrarna i Norden. Detta kröntes med ett första pris vid Nordiska Mästerskapen för blåsorkestrar i Drammen 1982 samt ett SM-tecken 1984. Vidare har orkestern fått äran att representera Sverige vid fyra internationella konferenser för blåsmusik i WASBE:s regi, 1981 i Manchester, 1983 i Skien, 1997 i Schladming och 2007 i Killarney.

Vid den svenska flottans första officiella besök i Kaliningrad 1996 fick orkestern det hedersamma uppdraget att följa med minfartyget HMS Visborg och deltaga i jubileet av den ryska flottan som firade 300 år. Med anledning av Hemvärnets 60-årsjubileum deltog orkestern vid Swedish Army Tattoo 2000 i Globen som en av fem hemvärnsorkestrar i en sammanslagen musikkår. Vidare har konsertresor företagits till England, Belgien, Holland, Frankrike, Ungern, Norge, Danmark, Finland, Tjeckien Tyskland och Irland.

Orkestern har ett omfattande notbibliotek med en bred repertoar, allt ifrån traditionell blåsmusik, marscher och militär ceremonimusik, till varierande underhållningsmusik, transkriptioner av klassiska mästerverk och nyskrivna originalverk.

 

Sedan 1978 svarar orkestern under en helg per år för musiken vid högvaktsavlösningen vid Stockholms slott. I samband med detta har konserter givits på Skansen, Hasselbacken, Armémuseum och i Storkyrkan. Vidare organiserar orkestern sedan 1975 en årlig konsert i Göteborgs Konserthus. De senaste åren under temat PROMS med gästartister av hög klass som Bengt Hallberg, Lars Roos, Putte Wickman, Robert Wells, Tommy Körberg, Lotta Engberg, Roger Pontare, Tripple & Touch, Sanna Nielsen, Carolina Sandgren, Charlotte Perrelli och Johnny Logan. För mer informa­tion, se www.proms.se.

Orkestern medverkar flitigt i Göteborgs musikliv och har framträtt vid evenemang som Gothenburg Horse Show, VM i friidrott, Svenska Flaggans dag, militära ceremonier i Västra Sverige, kyrkokonserter och underhållningskonserter på Liseberg.

 

Orkestern består av cirka 55 fritidsmusiker med en blandning av amatörer, musiklärare och musiker. Orkestern genomför cirka 30 konserter och 50 repetitioner per år. Genom åren har flera av orkesterns medlemmar medverkat i Arméns Musikkår, Arméns Trumkår och RUM:s Blåsarsymfoniker. Musikalisk ledare och dirigent är Anders Lundin.

 

© Hemvärnets Musikkår Göteborg 2016